DIETA DR BUDWIG
OLEJ LNIANY W
DIECIE DR BUDWIG
Pionierką badań nad olejem lnianym, a w
szczególności zawartymi w nim kwasami tłuszczowymi omega-3, była dr Johanna
Budwig (1909-2003). Ta niemiecka biochemik za swoje odkrycia była aż
siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Jest największym autorytetem w
dziedzinie biochemii tłuszczów oraz leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią
dietą.
Dr Budwig uzyskała tytuł doktora nauk w
dwóch dziedzinach: biochemii i naukach przyrodniczych. Oprócz tego z celującymi
wynikami ukończyła farmację, fizykę, botanikę i biologię oraz przeszła
przeszkolenie medyczne. Rozpoczynała na Uniwersytecie w Munster. Współpracowała
wtedy z wieloma szpitalami. Rząd niemiecki wyznaczył ją jako osobę
odpowiedzialną w Niemczech za badania nad wpływem farmaceutyków i przetworzonej
żywności na zdrowie człowieka. W 1953 roku zrezygnowała ze stanowiska (zapewne pod
wpływem silnych nacisków lobby producentów żywności).
Dr Budwig opublikowała w Niemczech 11
książek, z czego dopiero dwie zostały przetłumaczone na język angielski. Dr Udo
Erasmus podjął się zebrania całej, zawartej w nich, wiedzy w swoim opracowaniu
pt. "Fats
and oils" wyd. Alvis Books, Kanada.
Prowadziła swoją własną klinikę, w której - jak sama publicznie stwierdziła, a
nikt temu nie zaprzeczył - aż 90 % pacjentów z nowotworami w stanach
krytycznych, którym lekarze praktykujący akademicką medycynę odebrali już
jakiekolwiek nadzieje na przeżycie, zostało wyleczonych. Podczas jej
dietetycznej terapii wyleczeniu ulegają także inne choroby cywilizacyjne, takie
jak: arterioskleroza, miażdżyca, cukrzyca, dermatozy i wiele innych.
Dr Budwig ogłosiła zasady swojej
leczniczej i jednocześnie profilaktycznej diety w 1951 roku. Jej odkrycia
godziły w interesy przemysłu spożywczego, a przede wszystkim producentów
tłuszczów spożywczych. Wielu z nich robiło wszystko, aby nie dopuścić do
rozpowszechnienia się tych rewelacyjnych odkryć. Nie dziwi więc fakt, że aż
7-krotnie ponawiano nominacje do nagrody Nobla. Na szczęście pomimo tego,
odkrycia dr Budwig nabierały powoli rozgłosu na całym świecie. Rzesze naukowców
za jej przykładem rozpoczęły prace badawcze nad rolą kwasów tłuszczowych w
zdrowiu i życiu człowieka.
Po 40 latach, w 1990 roku dr Dan C. Roehm -
onkolog i były kardiolog - podjął się ponownego zbadania zasad diety dr Budwig.
Na początku, jak sam pisze, podchodził do tematu z wielką rezerwą i niewiarą.
Po wnikliwym badaniu, w skierowanej do środowiska lekarskiego publikacji
"Townsend Letter for Doctors" oświadczył: " (...) Nowotwór jest
łatwo uleczalny. Terapia polega jedynie na odpowiedniej diecie. Reakcja na nią
jest natychmiastowa; komórki nowotworowe są słabe i bardzo podatne na
uszkodzenia. Dr Budwig bardzo precyzyjnie rozpoznała biochemiczny punkt
załamania się nowotworu, co bardzo łatwo można sprawdzić zarówno in-vitro, jak
i in-vivo."
DIETA DR BUDWIG W SKRÓCIE
"Wybaczcie niegodziwcom, którzy przez tak
długi czas uniemożliwiali Wam i Waszym najbliższym dostęp do tej prostej
informacji. "
Dr Dan C. Roehm
Dr Budwig stwierdziła, że przyczyną
większości przewlekłych chorób, w tym nowotworów, jest nadmierna produkcja
oksydazy. Tymczasem nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład produkowanych
przez organizm enzymów, rozkładających oksydazę. Niestety, użyteczność
nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zniszczona, jeśli zostaną one ogrzane,
gotowane, czy potraktowane azotanami (np. dodawanymi do mięsa w procesie
konserwacji).
U wszystkich poważnie chorych pacjentów
zaobserwowała brak w ich krwi fosfatydów i lipoprotein w tym kwasów
tłuszczowych omega-3. Jak zauważyła, w takiej sytuacji nowotwory rozwijają się
bardzo gwałtownie. Ponadto analizując obraz krwi u pacjentów z nowotworami, dr
Budwig zaobserwowała, że hemoglobina zamiast zdrowego czerwonego koloru ma
żółto-zielonkawy odcień. To wstrząsające odkrycie zapoczątkowało prace badawcze
nad sprawdzeniem teorii w praktyce.
Chorych na nowotwory pacjentów poddano terapii.
Po około 3-miesięcznym okresie uzupełniania brakujących substancji odżywczych,
nowotwory zaczęły stopniowo cofać się. Fosfatydy i lipoproteiny ponownie
pojawiły się w organizmie, a hemoglobina odzyskała prawidłową barwę. Dr Budwig
rozpoczęła wtedy poszukiwania naturalnego sposobu uzupełnienia koniecznych dla
zdrowia fosfatydów i lipoprotein. Wynikiem tych poszukiwań jest znana już na
całym świecie PASTA, czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju
lnianego i chudego twarogu. Muszą one być spożywane razem, gdyż wzajemnie
uzupełniając się, uruchamiają korzystne procesy biochemiczne.
Białka twarożka są bogate w siarkę. Bardzo
istotny składnik wszystkich tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego
i biotyny. Jest więc niezbędna do prawidłowego spalania białek, węglowodanów i
tłuszczów. Zmiksowanie oleju lnianego z twarogiem powoduje związanie
nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Ten prosty zabieg sprawia, że
tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana,
która umożliwia bardzo szybkie i pełne przyswajanie w układzie pokarmowym oraz
transportowanie we krwi i limfie.
ZASTOSOWANIE DIETY DR BUDWIG:
Przez wiele lat dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne
opracowanej przez siebie diety stosując ją w leczeniu pacjentów z chorobami
przewlekłymi. Okazało się, że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie
przyniosła pożądany skutek nawet w przypadkach uznanych przez akademicką
medycynę za nieuleczalne i śmiertelne. Na podstawie długoletniej praktyki
klinicznej dieta dr Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu następujących
schorzeń:
1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. miażdżyca,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
5. obtłuszczenie wątroby,
6. astma oskrzelowa,
7. problemy trawienne,
8. wrzody żołądka,
9. wady wzroku i słuchu,
10. choroba Alzheimera,
11. artretyzm,
12. problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. stwardnienie rozsiane,
15. reakcje autoimmunologiczne,
16. schorzenia woreczka żółciowego,
17. schorzenia prostaty,
18. cukrzyca,
19. depresja,
20. problemy z pamięcią.
Warto zauważyć, że dla osób dziedzicznie obciążonych ryzykiem zachorowania na
pewne choroby, zdrowa dieta jest nie tylko jedną z możliwości, ale wręcz
koniecznością. Osoby zdrowe, dietę dr Budwig mogą stosować okresowo w celach
profilaktycznych, w myśl zasady - lepiej zapobiegać niż leczyć.
DIETA DR BUDWIG - ZASADY DLA ZDROWYCH I CHORYCH:
Podstawowe zasady diety dr Budwig:
* Spożywać należy produkty świeże.
* Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów chemicznie
konserwowanych, czy też z chemicznymi dodatkami (np. z glutaminianem sodu, polepszaczami
w pieczywie).
* Podstawowym i jedynym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony
na zimno, nieoczyszczony, wysokolinolenowy.
* Olej lniany należy spożywać codziennie w postaci PASTY, gdyż spożywany
samodzielnie nie daje takich efektów leczniczych.
* Pić około dwóch litrów wody dziennie (filtrowanej lub źródlanej).
* Na pół godziny przed każdym posiłkiem należy wypić przynajmniej pół szklanki
wody lub świeżego soku owocowego.
* Jak najdłużej w ciągu dnia przebywać na świeżym powietrzu, jeśli to możliwe w
słońcu.
* Oleju lnianego zimno tłoczonego nie można używać do smażenia!
Zasady bilansowania składników odżywczych w diecie profilaktycznej:
Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w
tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
Należy spożywać:
* owoce - świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie, owoców
nie należy mieszać; * soki owocowe - świeże, przynajmniej raz dziennie
szklankę, pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych, a zjedzeniem pasty
powinno upłynąć kilka godzin; * warzywa - świeże, 4 do 6 filiżanek dziennie, ze
szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych i brokułów; * zboża - w postaci
chleba i płatków z nie oczyszczonych, pełnych ziaren - 3 do 4 filiżanek
dziennie; * ryby - świeże, oceaniczne, najlepiej łosoś tęczowy, makrela,
tuńczyk (bardzo bogate w omega-3) - 10 do 25 dkg dziennie; * mięso i drób -
okazjonalnie - tylko nieprzetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt którym nie
podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w przypadku
ciężkich chorób, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie; * zmielone
siemię lniane - chorzy od 3 - 6 łyżek (spożyć do 15 min. po zmieleniu); *
produkty fermentacji mlekowej, ponieważ bakterie jogurtowe produkują w naszym
układzie pokarmowym m.in. witaminy z grupy B - nieodzowne dla prawidłowych
przemian metabolicznych - wskazana jest 1 szklanka letniego mleka acidofilnego,
kefiru , maślanki lub jogurtu zmieszana z 2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia
lnianego; * naturalnie słodkie produkty jak: daktyle, figi, jabłka, gruszki,
winogrona itp.
Produkty zakazane:
* sztuczne słodziki, cukier (nawet brązowy), można zastąpić go miodem lub
naturalnym sokiem z winogron; * rafinowane bądź uwodornione tłuszcze (oleje,
margaryny, majonezy itp.) * wszelkie produkty smażone; * tłusty nabiał.
Skuteczność lecznicza diety dr Budwig zależy od
bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych. Cała terapia
dietą dr Budwig musi trwać do całkowitego wyleczenia. Konwencjonalna medycyna
zakłada, że jest to okres 5 lat od ustąpienia objawów choroby. Należy liczyć
się z tym, że ta gruntowna zmiana sposobu odżywiania dla osób chorych, nie może
być krótsza niż dwa lata, choć efekty mogą być widoczne w bardzo szybkim czasie
(wyniki badań).
Dieta dr Budwig działa silnie oczyszczająco. Z
tego też powodu nie poleca się jej w trakcie radio czy chemioterapii. Może to
bowiem znacznie zwiększyć ilości działających toksyn, a to mogłoby okazać się
zbyt wielkim obciążeniem dla organizmu.
Pasta dr Budwig to składnik codziennej diety
wszystkich osób ceniących swoje zdrowie.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
PASTY:
Pastę dla jednej osoby wykonuje się miksując przez 5 minut :
- 6-8 łyżek oleju lnianego - osoby chore,
- 2-4 łyżek - osoby zdrowe,
- dzieci - 1g/kg masy ciała,
- 12,5 dkg (pół standardowej 25 dkg kostki) chudy biały twarożek
- mały kubek jogurtu naturalnego (0% tłuszczu, nie owocowego )lub maślanki,
albo kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji
Do miksowania zawsze dodajemy szczyptę pieprzu cayenne i łyżeczkę miodu
(naturalnego, nie podgrzewanego).
Osoby przewlekle chore powinny zjeść także CODZIENNE ok. 3-6 łyżek siemienia
lnianego, zmielonego zawsze "na świeżo" w młynku do kawy. Można je
dodać do pasty.
Gotowa PASTA powinna mieć konsystencję kremu mleczno-jajecznego (powinna być
raczej płynna). Nie jest tłusta ( myjąc mikser nie zauważamy żadnych tłustych
plam). Zwykle po 3 miesiącach kuracji można stopniowo zacząć zmniejszać
dawkę oleju lnianego.
Porcja dzienna pasty dla jednej zdrowej osoby powinna być wykonana z 12,5 dkg
serka, 2 łyżek oleju lnianego.
Po przyrządzeniu pastę należy przechowywać (do 48 godzin) w lodówce.
Można ją doprawiać do smaku na ostro, słodko, ziołowo. Dr Budwig szczególnie zaleca
jeść pastę rano razem z muesli, płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia
lnianego i utartym jabłkiem. Smakoszom oleju nie zaszkodzi dodanie do takiej
śniadaniowej bomby jednej łyżki oleju ekstra. Gotowa PASTA powinna mieć
konsystencję kremu mleczno-jajecznego (powinna być raczej płynna). Nie jest
tłusta ( myjąc mikser nie zauważamy żadnych tłustych plam).
PROSZĘ UWAŻAĆ NA MIKSER, TO MUSI BYĆ MIKSER Z
NACZYNIEM I NOŻYKAMI TNĄCYMI W ŚRODKU,
A NIE NP. UBIJAK DO PIANY CZY MIESZACZ DO CIASTA!
NIE KAŻDY MIKSER MOŻE PRACOWAĆ 5 MINUT!
NAJLEPSZE SĄ STARE POLSKIE MIKSERY!
Olej można zastąpić siemieniem lnianym, przy zachowaniu proporcji 3
łyżki siemienia lnianego za 1 łyżkę stołową oleju.
(W przypadku osób przewlekle chorych nie należy zastępować wszystkich
zalecanych łyżek oleju mielonym siemieniem.)
PASTĘ przyprawiać dopiero po zmieszaniu podstawowych składników.
Pastę można solić, pieprzyć, doprawiać na rozmaite sposoby ale już po
zmiksowaniu samego oleju z serem. Można użyć, jako przyprawy, do wyboru:
czosnek, paprykę i inne. Bardzo dobre jest zmiksowanie pasty z bananem i
słodkim jabłkiem - pyszny i pożywny jogurt, np. zamiast śniadania z muesli.
Można tez miksować pastę z innymi świeżymi owocami wg upodobania, ale zawsze po
uprzednim zmieszaniu przez 5 minut samego oleju z serkiem. Wyjątkowo smakuje
tez pasta z czosnkiem i utartymi zielonymi ogórkami jako sos np. do sałatek. Do
ziemniaków i kaszy smakuje doskonale nawet nie przyprawiona, ale dodatek
szczypiorku, pietruszki, papryki lub innych ziół czy przypraw to miłe i pożywne
urozmaicenie. Dodatki do pasty proszę dodawać bezpośrednio przed spożyciem, a
pastę przechowywać w lodówce (do 48 godzin) niczym nie przyprawioną.
A oto kilka przepisów wg diety dr Budwig.
MAJONEZ DR BUDWIG:
Zmiksować najpierw przez 5 minut 3 poniższe składniki:
3 łyżki oleju lnianego, 3 łyżki serka chudego, 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
tłuszczu. Na końcu dodać i miksować przez chwilę: sok z połówki cytryny, 1
łyżeczkę musztardy bez konserwantów, szczyptę soli i ulubione zioła. Stosować
jako dodatek do sałatek i surówek.
SOS DO GOTOWANYCH JARZYN:
100g twarogu, 1/2 małego jogurtu 0% tłuszczu, 4 łyżki oleju lnianego, 1 ząbek
czosnku, mały kawałeczek świeżego imbiru, odrobina kolendry, kurkumy, gałki
muszkatołowej, mielonego ziela angielskiego (albo pieprzu), szczypta soli.
Wszystko razem miksować ok. 5 min. Aby utrzymać zawiesistą konsystencję sosu,
można dodać do miksowania kawałek wcześniej ugotowanego brokuła. Zamiast
imbiru, można dodać jeden mały ogórek i koperek.
SOS DO SAŁATKI OWOCOWEJ:
1 szklanki soku z pomarańczy, 3 łyżki oleju lnianego, 3 łyżki zmielonych nasion
sezamu należy miksować w mikserze na wysokich obrotach przez 1 minutę.
SOS ORZECHOWY:
50g orzechów włoskich, sok z połówki cytryny, 2 ząbki czosnku i szczyptę soli
zmiksować z 1 szklanką uprzednio przygotowanej pasty dr Budwig.
SOS ZIELONY (do duszonej ryby):
1 pęczek szczypiorku, 2 pęczki natki pietruszki, 1 gałązka estragonu, 1 gałązka
bazylii, 1 gałązka melisy, 2 małe cebule, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z
cytryny, 50 ml oleju lnianego zmieszanego z oliwą z oliwek, pieprz i sól.
Listki ziół oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić, dodać
wyciśnięty czosnek. Sok z cytryny zmieszać z pieprzem, solą i olejem, po czym
dodać pozostałe składniki. W razie potrzeby dodać więcej oleju i soku z
cytryny.
SOS MUSZTARDOWY (do marynowanego lub wędzonego łososia):
1 1/2 łyżki musztardy, 1 1/2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka
wody, 8 łyżek oleju lnianego, drobno posiekany koperek, sól i pieprz do smaku.
Musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz zmieszać z wodą, po czym dolać
powoli, cienkim strumieniem olej. Na końcu dodać koperek.
SAŁATKA Z KISZONEJ KAPUSTY:
500 g kapusty kiszonej, 1 duża cebula, 5 łyżek oleju lnianego. Cebulę pokroić w
kostkę, wymieszać razem z kapustą i olejem. Dodać pieprz do smaku.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I ZIEMNIAKÓW:
1 ogórek, 400 g ziemniaków, 2 duże ząbki czosnku, 4 łyżki oleju lnianego, 3
łyżki stołowe octu winnego lub jabłkowego, świeży koperek, sól i pieprz.
Ziemniaki uparować, obrać i pokroić w plastry. Ogórek obrać i pokroić w drobne
plasterki. Ziemniaki, ogórek, poszatkowany koperek wymieszać ze sobą, doprawić
solą i pieprzem. Czosnek obrać i wycisnąć, wymieszać z pozostałością. Zalać
olejem i octem.
Współczesne badania laboratoryjne nad siemieniem lnianym i nowotworami:
Olej lniany, który jest kluczowym elementem diety dr Budwig jest teraz
przedmiotem badań na całym świecie. M.in. zajmuje się tym Duke University w
Stanach zjednoczonych, który jakiś czas temu opublikował następującą
informację:"Flaxseed-Rich Diet Blocks Prostate Cancer Growth and Development
in Mice", czyli w tłumaczeniu na jęz. polski: " Bogata w siemię
lniane dieta blokuje wzrost i rozwój raka prostaty u myszy" (źródło:
http://www.dukemednews.org/news/article.php?id=6041
Kontakt z pacjentami stosującymi dietę dr Budwig:
Dobrym źródłem, zawierającym świadectwa ludzi stosujących terapię dietą dr
Budwig jest internetowa lista dyskusyjna
http://www.onelist.com/community/FlaxSeedOil. Jest tam wiele osób, które bardzo
chętnie podzielą się swoim doświadczeniem w zmaganiu się z chorobą nowotworową.
Grupę "moderuje" starszy pan, Cliff Beckwith, który od wielu lat
skutecznie broni się przed wznową raka prostaty właśnie przy pomocy diety dr
Budwig.
W/w treści mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym razie nie mogą być
traktowane jako forma konsultacji lekarskiej. Zamieszczenie powyższych
informacji ma na celu możliwie jak najpełniejsze wykorzystanie tego wyjątkowego
produktu, jakim jest olej lniany. Ani osoba publikująca niniejsze treści, ani
jej autorzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za ewentualne błędy oraz
jakiekolwiek skutki wykorzystania tychże informacji.
Przykład diety pięciodniowej wg dr Budwig. Informacja w postaci pliku .pdf
pochodzi ze strony www.primanatura.com. Informacja zaczerpnięta z serwisu
www.primanatura.com./źródło: internet/
powrót do STRONY GŁÓWNEJ
!!!Z dowozem do domu na
terenie Olsztyna!!!
cena 0,5 l - 23,00zł cena 1 l - 39,00zł