CENA: 39.90 PLN
# Data wydania: 2008
# ISBN: 978-83-927678-0-0
# Liczba stron: 366
# Wymiary: 143 x 205 mm
# Okładka: miękka
# Tłumaczenie: Jacek Dybczak
ZAMÓW KSIĄŻKĘ
''Terapia doktora Gersona - lekarstwo na raka i inne choroby przewlekłe''stanowi kompletny przewodnik po teorii i praktyce Terapii Gersona, w którym autorki dzielą się swoimi kilkudziesięcioletnimi doświadczeniami w leczeniu raka i innych dolegliwości przy zastosowaniu Terapii Gersona. Książka jest uaktualnieniem klasycznego dzieła Maxa Gersona ''A Cancer Therapy: Results of 50 Cases'', uwzględniającym zmiany jakie zaszły w świecie i w medycynie od czasu jego śmierci, m.in. powszechność zastosowania chemioterapii i radioterapii, ich wpływ na organizmy chorych i konieczności uwzględnienia go w programie terapii. Książka napisana jest w taki sposób, iż może służyć jako podręcznik do samodzielnego prowadzenia terapii tym, którym trudno znaleźć lekarza przeszkolonego w Terapii Gersona. Czytelnik dowiaduje się, które choroby mogą być skutecznie leczone, czego wymaga każdy z poszczególnych kroków terapii, jaki jest rozkład dnia pacjenta i pełny program leczenia, jakie badania należy wykonywać, jak interpretować ich wyniki, jakie zabiegi należy przeprowadzać oraz jakie suplementy będą potrzebne. Znajdziemy w niej również mnóstwo wspaniałych przepisów kulinarnych kuchni Gersona, historie wyleczonych pacjentów i dużo, dużo więcej. Poważnie chorzy pacjenci, by wyzdrowieć, zmuszeni są do dokonywania całkowicie nowych wyborów w swoim życiu. Potrzebują rzetelnego rozeznania i pełnej informacji, aby podjąć właściwe decyzje. ''Terapia doktora Gersona'' dostarcza im wszystkich niezbędnych informacji wraz ze sprawdzoną metodą leczenia, dając zarazem nadzieję na zdrową i szczęśliwą przyszłość.
Terapia i dieta dr Gersona
Odżywianie według dr Gersona jest niezwykle skuteczną i bezpieczną terapią, która co roku odnotowuje największe szanse na wyzdrowienie bądź poprawę zdrowia. Najlepsze efekty osiągają osoby, które nie przyjmowały wcześniej chemii (choć i w takich przypadkach odnotowuje się oszałamiające sukcesy) gdyż po intensywnej, agresywnej chemioterapii (która niepotrzebnie wyniszcza organizm) najczęściej układ immunologiczny pacjenta i wątroba są nieodwracalnie uszkodzone.
Wynika to z założenia całej terapii Gersona, który niejednokrotnie stwierdził iż chory na raka ma znacznie obniżoną odporność immunologiczną wskutek m.in. niewydolności wątroby i innych gruczołów oraz uszkodzenia wielu tkanek i śluzówki jelit. Ten proces schorzeniowy jest odwracalny w miarę przywracania sprawności tego narządu. Terapia Gersona za pomocą oczyszczenia organizmu z toksyn odwraca ten proces , powodując prawidłową pracę narządów i zmuszenie "uśpionego" toksynami układu immunologicznego do rozpoznawania komórek nowotworowych i ich niszczenia.
Rak jest choroba zwyrodnieniową, dlatego najistotniejszą i najważniejszą rzeczą w leczeniu jest prawidłowa praca przewodu pokarmowego (organizm nie może być obciążony ciężkostrawnym sytym pokarmem). By wszystko co zjadamy było właściwie trawione i aby wszystkie inne narządy przewodu pokarmowego działały jak powinny bez żadnych komplikacji i pomagały w trawieniu do produktów końcowych a jednocześnie usuwały wszystkie produkty odpadowe, wszystkie toksyny i trucizny, które muszą być usuwane tak, by nic nie gromadziło się w naszym ustroju.
Najważniejszym więc, pierwszym krokiem w terapii jest spożywanie pokarmów odtruwających organizm. Najskuteczniejszym ze znanych środków jest lewatywa sporządzana w specjalny sposób , aplikowana z częstotliwością zależną od stanu chorego i szybkości pozbywanych się toksyn. Najlepszą lewatywą jest wlew z kawy organicznej pozbawionej jakiejkolwiek chemii, polepszaczy smaku i zapachu (zastosowany po raz pierwszy prawie 100 lat temu przez prof. O. A. Meyera w Getyndze).
Lewatywy z kawy:
Niezbędny element terapii. Rozszerzają drogi żółciowe, zwiększają produkcję żółci i w ten sposób ułatwiają wydalanie z żółcią produktów rozpadu guza, zatruwających organizm. Efekt ten odkryli przed wojną prof. O. E. Meyer oraz prof. Heubner z uniwersytetu w Getyndze. Rozkurcz zwieracza Oddiego widoczny jest w endoskopii. Kafestol, substancja znajdująca się w kawie, zwiększa kilkakrotnie aktywność S-transferazy glutationowej (wątrobowego enzymu odtruwającego). Bez częstego, regularnego odtruwania pacjenci zapadają na śpiączkę wątrobową.
Częstotliwość lewatyw zwiększa się w razie poważnych bólów, nudności, napięcia nerwowego i depresji. Pomagają one też na kurcze jelita, ból przedsercowy i trudności wynikające z nagłego odstawienia leków uspokajających.
Sposób przygotowania:
3 czubate łyżki stołowe mielonej kawy zalewamy 1 litrem wody (woda nie może byc chlorowana, najlepiej będzie użyć naturalną wodę mineralną niegazowaną), gotujemy ok. 3 minuty, następnie zmniejszamy ogień (by ustało wrzenie) i gotujemy jeszcze pod przykryciem przez 15-20 minut. Po określonym czasie zdejmujemy napój z ognia , odcedzamy i gdy napar uzyska temperaturę ciała podajemy go choremu we wlewie odbytniczym.
Wskutek czego przewody żółciowe ulegają otworzeniu, praca wątroby jest pobudzona dzięki czemu następuje lepsze wydalanie toksyn. Wskazane jest również by pacjent utrzymał wlew w sobie przez ok.15 minut. Wlewy wykonuje się minimum 5 razy na dobę i częściej w zależności od stanu pacjenta i szybkości wchłanianych przez organizm guzów.
Wprowadzanie jednocześnie do organizmu suszonej tarczycy, płynu Jugola powoduje, że niedojrzałe komórki nowotworowe wychwytują szybko potas i enzymy oksydacyjne i giną. Komórka nowotworowa bazuje przede wszystkim na procesach fermentacyjnych, podczas gdy potas i enzymy oksydacyjne wprowadzają procesy utleniania i to właśnie pozbawia komórkę rakową warunków do życia.
Zupa Hipokratesa:
- 1 średni seler korzeniowy (lepszy jest seler pastewny), jeśli jeszcze nie sezon, zastąpić 3-4 zewnętrznymi pędami selera naciowego (wewnętrzne pędy zużyć do surówek, sałatki ziemniaczanej)
- 1 średni korzeń pietruszki (o płaskich listkach, nie "kędzierzawych") lub pasternaku
- 2 małe pory (lub zamiast nich - 2 małe cebule)
- kilka ząbków czosnku
- trochę zielonej pietruszki (nie za dużo, 1/2 małego pęczka - kwasy aromatyczne i sód)
- 1 kg lub więcej pomidorów (zimą można bez pomidorów)
- 0,5 kg ziemniaków
Nie obierać jarzyn ze skórki, najlepiej porządnie je wymyć, wyszorować i grubo pokrajać; zalać wodą (woda powinna być czysta nie chlorowana - najlepiej naturalna bez gazu) w garnku 2-litrowym (naczynie powinno być wykonane ze stali nierdzewnej bądź ze szkła. Uwaga! obowiązuje rygorystyczny zakaz używania naczyń aluminiowych dotyczy to również folii aluminiowych) tak, aby tylko pokryła jarzyny, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 2,5 - 3 godziny, po czym partiami przepuścić przez młynek do potraw, maszynkę do mięsa lub zmiksować, nie powinno pozostawać włókien. Przed przepuszczeniem przez młynek rozgnieść ubijakiem do ziemniaków. Niektórzy przepuszczają najpierw albo tylko i wyłącznie przez blender. Wtedy skórki zostają w masie. jak ktoś ma wrażliwe jelita. to lepiej przez młynek. Zupę zhomogenizować póki jest gorąca., jak najszybciej po zdjęciu z ognia. Schłodzona będzie miała niedobrą gumiastą konsystencję i smak.
Można przechowywać w lodówce nie dłużej! niż 2 dni, podgrzać za każdym razem żądaną ilość. Nie wkładać gorącej do lodówki, inaczej się skwasi. Dopiero po ostudzeniu do temperatury pokojowej.
Podane ilości pomidorów i cebuli można zwiększać lub zmniejszać. Cebulę pokrajaną w drobną kostkę można zbrązowić najpierw na brytfance w piekarniku bez tłuszczu, zupa przybieże wtedy smak cebulowej francuskiej.
Dla poprawy smaku można używać cebuli, szczypiorku, pietruszki, czosnku w dużych ilościach oraz niektórych ziół. Główną jarzyną są ziemniaki w każdej postaci, szczególnie zalecane są pieczone.
Owoce:
Wszystkie owoce dobrze umyte najlepiej zjadać w dużych ilościach na surowo lub w postaci przyrządzonego samodzielnie musu (wykluczone są z puszek i słoików). Gruszki i śliwki uduszone są łatwiej strawne. Można też spożywać owoce duszone we własnym soku. Suszone owoce można jeść tylko te, które samodzielnie się wysuszyło, ponieważ gotowe suszki są zwykle siarczanowane.
Najlepsze owoce to: jabłka, pomarańcze, mandarynki, morele, winogrona, brzoskwinie, banany, grejpfruty, gruszki, cytryny, czereśnie, porzeczki, melony. Surowce powinny pochodzić z upraw organicznych. Ilość spożywanych potraw i soków jest dowolna, możliwie największa. Niektórzy pacjenci mogą nawet żądać dodatkowych ilości w nocy. Ilość kalorii na jednostkę objętości jest mniejsza, dlatego posiłki muszą być obfitsze i częstsze.
Surówki:
Mogą być tarte, siekane, mieszane lub podawane osobno.
Sporządzać je można z:
marchwi, sałaty, brukselki, kalafiora, kapusty, cebuli, selera, rzodkwi, oliwek, szpinaku, papryki, pomidorów, cykorii, czarnej rzepy, można dodawać również kiełki nasion zbóż. Aby polepszyć smak warto dodawać sos na bazie octu winnego lub soku z cytryny 2 łyżki, wody 2 łyżki i 1 łyżeczka brązowego cukru.
Soki:
Należy wypijać duże ilości soków (średnio podaje się 13 razy dziennie sok (1 porcja - 1 szklanka 250 ml soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca) począwszy od pierwszego dnia terapii od godziny 8.00 do 20.00. Świeże (nie z puszek ani kartoników) wypijać natychmiast po przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem tlenu z powietrza, światła i temperatury.
Nawet soki przechowywane w lodówce pod przykryciem nie zachowają wszystkich swoich wartości. Enzymy zawarte w sokach potrafią utlenić się w ciągu kilkunastu minut pozbawiając chorego najważniejszego składnika.
Nie nadają się do tego celu popularne elektryczne sokowirówki ponieważ dodatni ładunek elektryczny jaki powstaje w środku urządzenia podczas odwirowywania soku niszczy skutecznie wszystkie enzymy oksydacyjne w nim zawarte i sok nie ma już właściwości leczniczych w nowotworze a nadaje się jedynie do gaszenia pragnienia. W tym celu najlepiej jest użyć specjalnych prasek do wyciskania owoców lub je przecierać na szklanej tarce i wyciskać przez płótno.
Wskazane są:
sok pomarańczowy (jedna szklanka na śniadanie)
sok jabłkowo-marchwiowy - cztery szklanki dziennie
sok z zielonych części roślin - cztery szklanki dziennie
sok winogronowy
sok grejpfrutowy
sok jabłkowy
sok pomidorowy
NIE PIĆ WODY (aby zmieściły się soki i zupa).
Wyciskanie soków:
* soki cytrusowe:
- na ręcznym lub elektrycznym wyciskaczu ze stożkiem. Niedopuszczalne jest wyciskanie całej połówki wraz ze skórą (szkodliwe kwasy tłuszczowe i substancje aromatyczne na powierzchni).
* pozostałe soki:
- surowiec utrzeć (zemleć na miazgę), masę włożyć na płótno, złożyć je trzykrotnie i wycisnąć przez prasę. (najlepsze polecane w terapii dr Gersona są prasy firmy Norwalk).
Sposób przygotowania jarzyn:
Jarzyny (zawsze powinny być podawane świeżo przygotowane, bez dodatku soli!). Wszystkie z wyjątkiem grzybów, liści marchwi, liści rzodkwi. Garnek o grubym dnie (nigdy aluminium, najlepsze będa ze stali nierdzewnej) ze szczelną pokrywką. Na dno garnka dać pół rozdrobnionej cebuli i 2-3 łyżki wywaru z jarzyn (z zupy). Jak tylko się zagotuje - dusić powoli na minimalnym ogniu (inaczej się przypali) bez wody. Szybkie gotowanie na dużym ogniu powoduje pękanie komórek, minerały uwalniają się z połączeń koloidalnych i trudniej się wchłaniają. Jarzyny gotować do całkowitej (nie częściowej!) miękkości.
- Szpinak - bez wody, woda szpinakowa jest zbyt gorzka, zawiera kwas szczawiowy, drażniący jelita i wywołujący wzdęcia i należy ją potem odlać
- Cebula z marchwią
- Fasolkę szparagową - 45-55 min
- Cebula i dyniowate
- Kukurydzę - gotować na wodzie
- Buraki - na wodzie, ze skórką
- Kapusta czerwona - dodać 2-3 łyżki octu (lepszy kolor i smak). Biała podobnie. Kapustne można przyrządzać na różne sposoby: jako jarzynkę, jako surówkę
- Cebula, pory i pomidory zawierają wystarczającą ilość wody. Warzywa dokładnie umyć i wyszorować, ale nie skrobać ani nie obierać ze skórki, bo ważne sole mineralne i witaminy znajdują się bezpośrednio pod skórką
Produkty surowo zabronione w diecie:
różnego rodzaju konserwy, produkty odwodnione, wędzone, solone, marynowane, siarczanowane, mrożone,, butelkowane rafinowane, zupy w proszku, biała maka, ciastka, olej (jedynie lniany tłoczony na zimno), alkohol, napoje słodzone, ananasy, awokado, ogórki, cukier, orzechy, ostre przyprawy, owoce jagodowe (za wyjątkiem czarnej porzeczki), cukierki, czekolada, soda oczyszczona, grzyby, kiełki, gorzka sól, fluor zawarty w pastach do zębów i płukankach do gardła, lody, herbata, kakao, śmietana, tłuszcze zwierzęce, kawa (w tym rozpuszczalna), jogurty zawierające tłuszcz, jaja, tłuste sery, masło, śmietana, warzywa strączkowe i ich wyroby (powodują gazy, jednak świeża fasolka szparagowa i zielony groch, a także garść soczewicy, dodana do zupy, są dozwolone), i... woda do picia (objętość żołądka jest potrzebna dla soków).
Produkty dozwolone w diecie Gersona:
* Dopuszcza się jako przekąskę jedną kromkę dziennie chleba żytniego pełnoziarnistego na zakwasie - bezsolnego (pod warunkiem spożycia zaleconych potraw, nie zamiast, przy dobrym apetycie). Dlatego nie opłaca się wypiekać samemu,
* Przyprawy. Można doprawiać do smaku bardzo małymi ilościami wyłącznie następujących przypraw: ziele angielskie, anyż, cząber, estragon, kolendra, koper ogrodowy, koper włoski, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, szafran, szałwia, szczaw, tymianek. Szczypiorek, cebula, czosnek i pietruszka można używać w większych ilościach i często poprawiają one smak. Przypraw używać oszczędnie, gdyż mogą hamować proces leczenia,
* Brązowy nieoczyszczony cukier, melasa niesiarczynowana, syrop klonowy, miód,
* Olej lniany tłoczony na zimno. Zużyć w 3 tygodnie po otwarciu butelki. Przechowywać zamknięte w lodówce. Przed otwarciem wolno przechowywać w lodówce do 3 miesięcy, w zamrażarce do 6 miesięcy. Nie gotować, nie podgrzewać. Nie dodawać np. od razu do gorących dymiących ziemniaków w mundurkach,
* Ryż brązowy lub mieszany biały z brązowym - dopuszczalny raz na tydzień.
Produkty "czasowo" zabronione:
* Jogurt odtłuszczony. W jogurcie własnej roboty z mleka pełnego niehomogenizowanego śmietana na górze oddziela się jak skórka i zostaje jogurt odtłuszczony,
* Twaróg odtłuszczony. Twaróg z mleka surowego odtłuszczonego: zamknięte opakowanie mleka trzymać 24-28 godzin w ciepłej wodzie (w garnku wypełnionym w 3/4 wodą, podgrzać żeby było tylko trochę cieplejsze niż temperatura komfortu dla palców czy dłoni, nie zagotowywać, nie przegrzewać, temperatura musi być poniżej 49 °C, wyższe temperatury niszczą enzymy znajdujące się w surowym mleku, wyłączyć, zostawić, po paru godzinach i na noc znowu podgrzać do tej samej temperatury). Po 26-30 godzinach widać oddzielenie serwatki. Przelać przez płótno (nie tak gęste jak do wyciskania soków) na sitku. Płótno do sera złożone w kilka warstw można wykorzystać do soków. Po ostygnięciu do lodówki. Zostawić trochę serwatki, żeby nie wysychało. Można podawać rozbełtany z jogurtem na sos (dresing) do sałatek, z pomidorami jako mała przekąska, do sałaty liściastej wraz z olejem lnianym.
Po 6-10 tygodniach można włączyć trochę jogurtu beztłuszczowego bez dodatków oraz twarogu z mleka surowego (niehomogenizowanego) odtłuszczonego lub maślanki odtłuszczonej bez dodatku soli.
Postępowanie w stanach wyniszczenia:
Aby pacjent przybrał na wadze, należy podawać mu ok. 20 minut przed snem podać choremu do spożycia dodatkowy talerz owsianki z owocami - surowymi, gotowanymi, duszonymi - w zestawieniu innym niż na śniadanie. Ma ona działanie kojące dla przewodu pokarmowego i ułatwia sen.
Przykład diety Gersona:

Śniadanie:
1 szklanka soku, płatki owsiane, duszone owoce
Obiad:
Surówka,1 szklanka ciepłej zupy, 1 szklanka soku, duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane. Deser: duszone lub surowe owoce (Na jednym talerzu można podać np. sałatkę ziemniaczaną, buraki z musem jabłkowym na ciepło, marchew z jabłkiem na surowo).
Kolacja:
Surówka, 1 szklanka ciepłej zupy, 1 szklanka soku, duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane, 2 rodzaje. Deser: surowe lub duszone owoce.
Przygotuj dom na czas leczenia:
Obowiązkowo wyeliminować należy: rozpuszczalniki, aerozole, wykładziny dywanowe (mogą być dywaniki bawełniane nadające się do prania), podłogi na kleje formaldehydowe, świeże farby, insektycydy, pestycydy, farby i utleniacze do włosów oraz trwałe ondulacje, kosmetyki, dezodoranty i antyperspiranty (hamują wydalanie przez skórę). Jako przeciwpotna - dopuszczalna mieszanina po 1/3 alkoholu, octu i wody. W razie potów nocnych zwiększyć detoks (lewatywy + soki). Pasta do zębów bezfluorowa w min. ilości lub lepiej przejść na 0,5% wodę utlenioną.
Odstawić leki psychotropowe uspokajające (Relanium, Elenium) oraz przeciwdepresyjne (Imipramina) (wg Charlotte Gerson. Wg innych autorów odstawić stopniowo wszystkie leki prócz zalecanych. Insulinę odstawiać stopniowo pod kontrolą glikemii. Często po 10 dniach można zejść do 1/2 dawki, po 1 miesiącu całkiem odstawić.)
Wynika to z założenia całej terapii Gersona, który niejednokrotnie stwierdził iż chory na raka ma znacznie obniżoną odporność immunologiczną wskutek m.in. niewydolności wątroby i innych gruczołów oraz uszkodzenia wielu tkanek i śluzówki jelit. Ten proces schorzeniowy jest odwracalny w miarę przywracania sprawności tego narządu. Terapia Gersona za pomocą oczyszczenia organizmu z toksyn odwraca ten proces , powodując prawidłową pracę narządów i zmuszenie "uśpionego" toksynami układu immunologicznego do rozpoznawania komórek nowotworowych i ich niszczenia.
Rak jest choroba zwyrodnieniową, dlatego najistotniejszą i najważniejszą rzeczą w leczeniu jest prawidłowa praca przewodu pokarmowego (organizm nie może być obciążony ciężkostrawnym sytym pokarmem). By wszystko co zjadamy było właściwie trawione i aby wszystkie inne narządy przewodu pokarmowego działały jak powinny bez żadnych komplikacji i pomagały w trawieniu do produktów końcowych a jednocześnie usuwały wszystkie produkty odpadowe, wszystkie toksyny i trucizny, które muszą być usuwane tak, by nic nie gromadziło się w naszym ustroju.
Najważniejszym więc, pierwszym krokiem w terapii jest spożywanie pokarmów odtruwających organizm. Najskuteczniejszym ze znanych środków jest lewatywa sporządzana w specjalny sposób , aplikowana z częstotliwością zależną od stanu chorego i szybkości pozbywanych się toksyn. Najlepszą lewatywą jest wlew z kawy organicznej pozbawionej jakiejkolwiek chemii, polepszaczy smaku i zapachu (zastosowany po raz pierwszy prawie 100 lat temu przez prof. O. A. Meyera w Getyndze).
Lewatywy z kawy:

Niezbędny element terapii. Rozszerzają drogi żółciowe, zwiększają produkcję żółci i w ten sposób ułatwiają wydalanie z żółcią produktów rozpadu guza, zatruwających organizm. Efekt ten odkryli przed wojną prof. O. E. Meyer oraz prof. Heubner z uniwersytetu w Getyndze. Rozkurcz zwieracza Oddiego widoczny jest w endoskopii. Kafestol, substancja znajdująca się w kawie, zwiększa kilkakrotnie aktywność S-transferazy glutationowej (wątrobowego enzymu odtruwającego). Bez częstego, regularnego odtruwania pacjenci zapadają na śpiączkę wątrobową.
Częstotliwość lewatyw zwiększa się w razie poważnych bólów, nudności, napięcia nerwowego i depresji. Pomagają one też na kurcze jelita, ból przedsercowy i trudności wynikające z nagłego odstawienia leków uspokajających.
Sposób przygotowania:
3 czubate łyżki stołowe mielonej kawy zalewamy 1 litrem wody (woda nie może byc chlorowana, najlepiej będzie użyć naturalną wodę mineralną niegazowaną), gotujemy ok. 3 minuty, następnie zmniejszamy ogień (by ustało wrzenie) i gotujemy jeszcze pod przykryciem przez 15-20 minut. Po określonym czasie zdejmujemy napój z ognia , odcedzamy i gdy napar uzyska temperaturę ciała podajemy go choremu we wlewie odbytniczym.
Wskutek czego przewody żółciowe ulegają otworzeniu, praca wątroby jest pobudzona dzięki czemu następuje lepsze wydalanie toksyn. Wskazane jest również by pacjent utrzymał wlew w sobie przez ok.15 minut. Wlewy wykonuje się minimum 5 razy na dobę i częściej w zależności od stanu pacjenta i szybkości wchłanianych przez organizm guzów.
Wprowadzanie jednocześnie do organizmu suszonej tarczycy, płynu Jugola powoduje, że niedojrzałe komórki nowotworowe wychwytują szybko potas i enzymy oksydacyjne i giną. Komórka nowotworowa bazuje przede wszystkim na procesach fermentacyjnych, podczas gdy potas i enzymy oksydacyjne wprowadzają procesy utleniania i to właśnie pozbawia komórkę rakową warunków do życia.
Zupa Hipokratesa:

- 1 średni seler korzeniowy (lepszy jest seler pastewny), jeśli jeszcze nie sezon, zastąpić 3-4 zewnętrznymi pędami selera naciowego (wewnętrzne pędy zużyć do surówek, sałatki ziemniaczanej)
- 1 średni korzeń pietruszki (o płaskich listkach, nie "kędzierzawych") lub pasternaku
- 2 małe pory (lub zamiast nich - 2 małe cebule)
- kilka ząbków czosnku
- trochę zielonej pietruszki (nie za dużo, 1/2 małego pęczka - kwasy aromatyczne i sód)
- 1 kg lub więcej pomidorów (zimą można bez pomidorów)
- 0,5 kg ziemniaków
Nie obierać jarzyn ze skórki, najlepiej porządnie je wymyć, wyszorować i grubo pokrajać; zalać wodą (woda powinna być czysta nie chlorowana - najlepiej naturalna bez gazu) w garnku 2-litrowym (naczynie powinno być wykonane ze stali nierdzewnej bądź ze szkła. Uwaga! obowiązuje rygorystyczny zakaz używania naczyń aluminiowych dotyczy to również folii aluminiowych) tak, aby tylko pokryła jarzyny, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 2,5 - 3 godziny, po czym partiami przepuścić przez młynek do potraw, maszynkę do mięsa lub zmiksować, nie powinno pozostawać włókien. Przed przepuszczeniem przez młynek rozgnieść ubijakiem do ziemniaków. Niektórzy przepuszczają najpierw albo tylko i wyłącznie przez blender. Wtedy skórki zostają w masie. jak ktoś ma wrażliwe jelita. to lepiej przez młynek. Zupę zhomogenizować póki jest gorąca., jak najszybciej po zdjęciu z ognia. Schłodzona będzie miała niedobrą gumiastą konsystencję i smak.
Można przechowywać w lodówce nie dłużej! niż 2 dni, podgrzać za każdym razem żądaną ilość. Nie wkładać gorącej do lodówki, inaczej się skwasi. Dopiero po ostudzeniu do temperatury pokojowej.
Podane ilości pomidorów i cebuli można zwiększać lub zmniejszać. Cebulę pokrajaną w drobną kostkę można zbrązowić najpierw na brytfance w piekarniku bez tłuszczu, zupa przybieże wtedy smak cebulowej francuskiej.
Dla poprawy smaku można używać cebuli, szczypiorku, pietruszki, czosnku w dużych ilościach oraz niektórych ziół. Główną jarzyną są ziemniaki w każdej postaci, szczególnie zalecane są pieczone.
Owoce:

Wszystkie owoce dobrze umyte najlepiej zjadać w dużych ilościach na surowo lub w postaci przyrządzonego samodzielnie musu (wykluczone są z puszek i słoików). Gruszki i śliwki uduszone są łatwiej strawne. Można też spożywać owoce duszone we własnym soku. Suszone owoce można jeść tylko te, które samodzielnie się wysuszyło, ponieważ gotowe suszki są zwykle siarczanowane.
Najlepsze owoce to: jabłka, pomarańcze, mandarynki, morele, winogrona, brzoskwinie, banany, grejpfruty, gruszki, cytryny, czereśnie, porzeczki, melony. Surowce powinny pochodzić z upraw organicznych. Ilość spożywanych potraw i soków jest dowolna, możliwie największa. Niektórzy pacjenci mogą nawet żądać dodatkowych ilości w nocy. Ilość kalorii na jednostkę objętości jest mniejsza, dlatego posiłki muszą być obfitsze i częstsze.
Surówki:

Mogą być tarte, siekane, mieszane lub podawane osobno.
Sporządzać je można z:
marchwi, sałaty, brukselki, kalafiora, kapusty, cebuli, selera, rzodkwi, oliwek, szpinaku, papryki, pomidorów, cykorii, czarnej rzepy, można dodawać również kiełki nasion zbóż. Aby polepszyć smak warto dodawać sos na bazie octu winnego lub soku z cytryny 2 łyżki, wody 2 łyżki i 1 łyżeczka brązowego cukru.
Soki:
Należy wypijać duże ilości soków (średnio podaje się 13 razy dziennie sok (1 porcja - 1 szklanka 250 ml soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca) począwszy od pierwszego dnia terapii od godziny 8.00 do 20.00. Świeże (nie z puszek ani kartoników) wypijać natychmiast po przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności pod wpływem tlenu z powietrza, światła i temperatury.
Nawet soki przechowywane w lodówce pod przykryciem nie zachowają wszystkich swoich wartości. Enzymy zawarte w sokach potrafią utlenić się w ciągu kilkunastu minut pozbawiając chorego najważniejszego składnika.
Nie nadają się do tego celu popularne elektryczne sokowirówki ponieważ dodatni ładunek elektryczny jaki powstaje w środku urządzenia podczas odwirowywania soku niszczy skutecznie wszystkie enzymy oksydacyjne w nim zawarte i sok nie ma już właściwości leczniczych w nowotworze a nadaje się jedynie do gaszenia pragnienia. W tym celu najlepiej jest użyć specjalnych prasek do wyciskania owoców lub je przecierać na szklanej tarce i wyciskać przez płótno.
Wskazane są:
sok pomarańczowy (jedna szklanka na śniadanie)
sok jabłkowo-marchwiowy - cztery szklanki dziennie
sok z zielonych części roślin - cztery szklanki dziennie
sok winogronowy
sok grejpfrutowy
sok jabłkowy
sok pomidorowy
NIE PIĆ WODY (aby zmieściły się soki i zupa).
Wyciskanie soków:
* soki cytrusowe:
- na ręcznym lub elektrycznym wyciskaczu ze stożkiem. Niedopuszczalne jest wyciskanie całej połówki wraz ze skórą (szkodliwe kwasy tłuszczowe i substancje aromatyczne na powierzchni).
* pozostałe soki:
- surowiec utrzeć (zemleć na miazgę), masę włożyć na płótno, złożyć je trzykrotnie i wycisnąć przez prasę. (najlepsze polecane w terapii dr Gersona są prasy firmy Norwalk).
Sposób przygotowania jarzyn:

Jarzyny (zawsze powinny być podawane świeżo przygotowane, bez dodatku soli!). Wszystkie z wyjątkiem grzybów, liści marchwi, liści rzodkwi. Garnek o grubym dnie (nigdy aluminium, najlepsze będa ze stali nierdzewnej) ze szczelną pokrywką. Na dno garnka dać pół rozdrobnionej cebuli i 2-3 łyżki wywaru z jarzyn (z zupy). Jak tylko się zagotuje - dusić powoli na minimalnym ogniu (inaczej się przypali) bez wody. Szybkie gotowanie na dużym ogniu powoduje pękanie komórek, minerały uwalniają się z połączeń koloidalnych i trudniej się wchłaniają. Jarzyny gotować do całkowitej (nie częściowej!) miękkości.
- Szpinak - bez wody, woda szpinakowa jest zbyt gorzka, zawiera kwas szczawiowy, drażniący jelita i wywołujący wzdęcia i należy ją potem odlać
- Cebula z marchwią
- Fasolkę szparagową - 45-55 min
- Cebula i dyniowate
- Kukurydzę - gotować na wodzie
- Buraki - na wodzie, ze skórką
- Kapusta czerwona - dodać 2-3 łyżki octu (lepszy kolor i smak). Biała podobnie. Kapustne można przyrządzać na różne sposoby: jako jarzynkę, jako surówkę
- Cebula, pory i pomidory zawierają wystarczającą ilość wody. Warzywa dokładnie umyć i wyszorować, ale nie skrobać ani nie obierać ze skórki, bo ważne sole mineralne i witaminy znajdują się bezpośrednio pod skórką
Produkty surowo zabronione w diecie:
różnego rodzaju konserwy, produkty odwodnione, wędzone, solone, marynowane, siarczanowane, mrożone,, butelkowane rafinowane, zupy w proszku, biała maka, ciastka, olej (jedynie lniany tłoczony na zimno), alkohol, napoje słodzone, ananasy, awokado, ogórki, cukier, orzechy, ostre przyprawy, owoce jagodowe (za wyjątkiem czarnej porzeczki), cukierki, czekolada, soda oczyszczona, grzyby, kiełki, gorzka sól, fluor zawarty w pastach do zębów i płukankach do gardła, lody, herbata, kakao, śmietana, tłuszcze zwierzęce, kawa (w tym rozpuszczalna), jogurty zawierające tłuszcz, jaja, tłuste sery, masło, śmietana, warzywa strączkowe i ich wyroby (powodują gazy, jednak świeża fasolka szparagowa i zielony groch, a także garść soczewicy, dodana do zupy, są dozwolone), i... woda do picia (objętość żołądka jest potrzebna dla soków).
Produkty dozwolone w diecie Gersona:
* Dopuszcza się jako przekąskę jedną kromkę dziennie chleba żytniego pełnoziarnistego na zakwasie - bezsolnego (pod warunkiem spożycia zaleconych potraw, nie zamiast, przy dobrym apetycie). Dlatego nie opłaca się wypiekać samemu,
* Przyprawy. Można doprawiać do smaku bardzo małymi ilościami wyłącznie następujących przypraw: ziele angielskie, anyż, cząber, estragon, kolendra, koper ogrodowy, koper włoski, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, szafran, szałwia, szczaw, tymianek. Szczypiorek, cebula, czosnek i pietruszka można używać w większych ilościach i często poprawiają one smak. Przypraw używać oszczędnie, gdyż mogą hamować proces leczenia,
* Brązowy nieoczyszczony cukier, melasa niesiarczynowana, syrop klonowy, miód,
* Olej lniany tłoczony na zimno. Zużyć w 3 tygodnie po otwarciu butelki. Przechowywać zamknięte w lodówce. Przed otwarciem wolno przechowywać w lodówce do 3 miesięcy, w zamrażarce do 6 miesięcy. Nie gotować, nie podgrzewać. Nie dodawać np. od razu do gorących dymiących ziemniaków w mundurkach,
* Ryż brązowy lub mieszany biały z brązowym - dopuszczalny raz na tydzień.
Produkty "czasowo" zabronione:
* Jogurt odtłuszczony. W jogurcie własnej roboty z mleka pełnego niehomogenizowanego śmietana na górze oddziela się jak skórka i zostaje jogurt odtłuszczony,
* Twaróg odtłuszczony. Twaróg z mleka surowego odtłuszczonego: zamknięte opakowanie mleka trzymać 24-28 godzin w ciepłej wodzie (w garnku wypełnionym w 3/4 wodą, podgrzać żeby było tylko trochę cieplejsze niż temperatura komfortu dla palców czy dłoni, nie zagotowywać, nie przegrzewać, temperatura musi być poniżej 49 °C, wyższe temperatury niszczą enzymy znajdujące się w surowym mleku, wyłączyć, zostawić, po paru godzinach i na noc znowu podgrzać do tej samej temperatury). Po 26-30 godzinach widać oddzielenie serwatki. Przelać przez płótno (nie tak gęste jak do wyciskania soków) na sitku. Płótno do sera złożone w kilka warstw można wykorzystać do soków. Po ostygnięciu do lodówki. Zostawić trochę serwatki, żeby nie wysychało. Można podawać rozbełtany z jogurtem na sos (dresing) do sałatek, z pomidorami jako mała przekąska, do sałaty liściastej wraz z olejem lnianym.
Po 6-10 tygodniach można włączyć trochę jogurtu beztłuszczowego bez dodatków oraz twarogu z mleka surowego (niehomogenizowanego) odtłuszczonego lub maślanki odtłuszczonej bez dodatku soli.
Postępowanie w stanach wyniszczenia:

Aby pacjent przybrał na wadze, należy podawać mu ok. 20 minut przed snem podać choremu do spożycia dodatkowy talerz owsianki z owocami - surowymi, gotowanymi, duszonymi - w zestawieniu innym niż na śniadanie. Ma ona działanie kojące dla przewodu pokarmowego i ułatwia sen.
Przykład diety Gersona:

Śniadanie:
1 szklanka soku, płatki owsiane, duszone owoce
Obiad:
Surówka,1 szklanka ciepłej zupy, 1 szklanka soku, duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane. Deser: duszone lub surowe owoce (Na jednym talerzu można podać np. sałatkę ziemniaczaną, buraki z musem jabłkowym na ciepło, marchew z jabłkiem na surowo).
Kolacja:
Surówka, 1 szklanka ciepłej zupy, 1 szklanka soku, duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane, 2 rodzaje. Deser: surowe lub duszone owoce.
Przygotuj dom na czas leczenia:
Obowiązkowo wyeliminować należy: rozpuszczalniki, aerozole, wykładziny dywanowe (mogą być dywaniki bawełniane nadające się do prania), podłogi na kleje formaldehydowe, świeże farby, insektycydy, pestycydy, farby i utleniacze do włosów oraz trwałe ondulacje, kosmetyki, dezodoranty i antyperspiranty (hamują wydalanie przez skórę). Jako przeciwpotna - dopuszczalna mieszanina po 1/3 alkoholu, octu i wody. W razie potów nocnych zwiększyć detoks (lewatywy + soki). Pasta do zębów bezfluorowa w min. ilości lub lepiej przejść na 0,5% wodę utlenioną.
Odstawić leki psychotropowe uspokajające (Relanium, Elenium) oraz przeciwdepresyjne (Imipramina) (wg Charlotte Gerson. Wg innych autorów odstawić stopniowo wszystkie leki prócz zalecanych. Insulinę odstawiać stopniowo pod kontrolą glikemii. Często po 10 dniach można zejść do 1/2 dawki, po 1 miesiącu całkiem odstawić.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|