Najlepszym i naturalnym pożywieniem człowieka jest pokarm roślinny.

Tragiczne zdarzenia obserwowane na przestrzeni dziejów ludzkich zapoczątkowane pierwszymi
nieposłuszeństwem człowieka wobec Boga (spożycie zakazanego owocu z "Drzewa poznania dobra i zła")
wskazują nam na ciągły i nieustannie pogłębiający się, brzemienny w skutkiem, proces degradacji
tak człowieka jak i całej złem skażonej przyrody (zabójstwa, wojny, kataklizmy, ból i okrucieństwo
oraz cierpienie i śmierć).
W tym chaosie zamieszaniu i beznadziejnej walce o przetrwanie -
wielu ludzi odnajduje właściwą drogę życia. Tą drogą jest powrót do medycyny naturalnej opartej
na leczeniu chorób za pomocą pokarmów roślinnych. Wyniki obiektywnie prowadzonych badań medycznych
potwierdzają w całej rozciągłości skuteczność leczenia chorób metodą diety naturalnej (roślinnej).
Wszystkie inne sposoby żywienia (mięso, nabiał, jaja, ryby) pociągają za sobą ściśle określone
skutki w procesie rozwoju chorób cywilizacyjnych (nowotwory, zawały alergie). Panujący w świecie
chaos organizacyjny (szkolnictwo, administracja, gospodarka narodowa) jest także powiązany z błędami
natury żywieniowej. Rozreklamowana na całym świecie idea żywienia mlecznego, osadzona na prawach
biznesu (przemysłowe technologie hodowli krów mlecznych), jest formą psychicznego zniewolenia człowieka.
W naturze swojej człowiek jest ssakiem, a więc tak jak wszystkie inne ssaki powinien odżywiać
się mlekiem w okresie niemowlęcym i to wyłącznie od swojej matki (ewentualnie innej kobiety).
Żadne zwierzę z pośród ssaków nie odżywia się mlekiem zwierzęcia innego gatunku. Jednie człowiek
przyjął tego rodzaju koncepcję, która jest całkowicie błędna sprzeczna z prawami ludzkiej filozofii
i przynosi fatalne skutki zdrowotne.
Jak wynika z badań medycznych, spożywanie mleka i przetworów
mlecznych jest przyczyną następujących chorób: bóle głowy, anemia mózgu i otępienie, osłabienie wzroku
i zaćma, nieżyt uszu i wczesna głuchota, polipy, zapalenie zatok i przeziębienia, zapalenie kręgosłupa,
kaszel i zapalenie migdałów, zaburzenie tarczycy, unieruchomienie barku wskutek zapalenia tkanek około
barkowych,, astma, zapalenie oskrzeli, gruźlica płuc, dusznica, wysokie ciśnienie, miażdżyca i zawały,
zaburzenia wątroby, kamienie żółciowe i nerkowe, wiatry i silne zaparcia, czerwonka, hemoroidy,
zapalenie okrężnicy, włókniaki maciczne i jajnikowe, zapalenie gruczołu krokowego, obfite upławy białe,
zwyrodnienie kręgów lędźwiowych, zapalenie kości i stawów, złogi wapienne, anemia krzywica, alergie
zewnętrzne i wewnętrzne, odwapnienie kości (osteoporoza).
Na skutki zdrowotne spożywania pokarmów
mlecznych nakładają się skutki przyrodniczo - gospodarcze i etyczno - moralne, związane z hodowlą
krów mlecznych:
- straty areału uprawy roślin jadalnych (50-80 % produkcji roślinnej kieruję się na paszę dla zwierząt)
;
- przyspieszony proces erozji gleb wskutek intensywnego użytkowania pastwisk;
- duże zużycie wody na potrzeby hodowli i przetwórstwa produktów pochodzenia zwierzęcego;
- wysoka energochłonność produkcji zwierzęcej (20krotnie wyższa od energochłonnej produkcji roślinnej);
- antyhumanitarne metody hodowli przemysłowej zwierząt( w systemie alkierzowego chowu bydła trzymane
jest w ciasnych klatkach; obory bez ściółkowe; zimne kraty metalowe spłukiwane wodą; podawanie pasz
z hormonami, odchodami innych zwierząt i odpadami z rzeźni; sztuczne zapładnianie
i odłączanie cieląt od matek; eksploatacja zwierzęcia ponad jego możliwości
fizjologiczne - tzw. krowy rekordzistki);
- inwazja bardzo groźnych chorób - wskutek naruszenia zasad higieny w hodowli zwierząt gospodarczych
(BSE - gąbczaste zwyrodnienie mózgu, porażenie wirusem białaczki ocenia się na 40 % populacji bydła,
nieznane nauce szczepy bakterii masowo atakujące hodowle w stadach bydło).
Jak więc z powyższego wynika, każdy spożywający produkty pochodzenia zwierzęcego (mleko i mięso)
poza dotkliwą stratą własnego zdrowia przyczynia się do degradacji środowiska, powiększenia strat
ekonomicznych rolnictwa i pomnażania w nieskończoność oceanu cierpienia ludzi i zwierząt.
A zatem słuszne są hasła lekarzy naturalistów bijących na alarm, by człowiek powrócił na drogę
żywienia roślinnego i tylko jego znajomość oraz ścisłe przestrzeganie warunkuje pełnię życia
w zdrowiu, radości i pokoju, a także w harmonii z całym światem przyrody ożywionej.
Człowiek jako istota na obraz i podobieństwo Boże nie powinien być autorem cierpienia.
Jego rola polega na miłosiernym stosunku do stworzeń, zapewniania im opieki i pomocy w
niesprzyjających okolicznościach życia./źródło: internet/powrót do STRONY GŁÓWNEJ